1 wwwW styczniu 2020r. w naszej szkole realizowane były działania prozdrowotne pod hasłem „Korzystamy z zimowej spiżarni”. Uczniowie wraz z nauczycielami z zaangażowaniem przystąpili do realizacji zadań wynikających z planu pracy Szkoły Promującej Zdrowie. Uczniowie klas II zorganizowali wystawę domowych przetworów, suszonych i mrożonych owoców i warzyw, natomiast uczniowie klas z V, VI, VII wykonali plakaty tematyczne przedstawiające „Zimową spiżarnię”, „Konserwację żywności”, „Co można mrozić” oraz „Kiszenie warzyw”.

Informacje zawarte w przygotowanym materiale miały na celu przypomnienie dzieciom, jak ważne jest spożywanie w ciągu dnia odpowiedniej ilości warzyw i owoców, które dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, a tym samym mają ogromny wpływ na prawidłowe działanie naszego organizmu. Zachęcamy wszystkich, aby w okresie zimowym sięgali po mrożone, kiszone, pasteryzowane i suszone produkty, które zachowują smak i zawierają wiele wartościowych składników.